Skutočný priateľ

16.10.2021 12:54

 „Priateľ preukazuje lásku v každom čase, v čase súženia sa z neho rodí brat.“ (Príslovia 17,17)

Mladý slon veľmi túžil mať nejakého kamaráta.  Oslovil všetky zvieratá v lese, dokonca aj vtáky a ryby, ale žiadne z nich ho nechcelo prijať za priateľa. Vtáky mu povedali, že je veľmi ťažký a nemôže lietať.  Ryby ho odmietli s argumentom, že s nimi nemôže plávať do hlbín jazera. Suchozemské zvieratá sa s ním nechceli kamarátiť, lebo sa báli, že na nich pri hre vstúpi a ich rozdrví. Slon bol z toho smutný a sklamaný a pociťoval horkosť samoty. Jedného dňa vypukol v lese požiar. Zvieratá utekali na bezpečnejšie miesta. Suché kríky začali horieť a hrozilo, že sa oheň rozšíri na celý les. Slon si uvedomil hroziace nebezpečenstvo a rýchlo sa rozbehol k blízkemu potoku.  Natiahol do chobota vodu a silno ju striekol na oheň, aby uhasil plamene. Niekoľkokrát to zopakoval, kým úplne neuhasil požiar. Potom unavený odpočíval. Všetky zvieratá a vtáky k nemu prišli a naj úprimnejšie sa mu poďakovali za jeho odvážnu a včasnú službu. Povedali mu, že je naozajstný priateľ v núdzi a prijali ho do svojej spoločnosti ako svojho najlepšieho priateľa a silného záchrancu. Slon im sľúbil, že bude maximálne opatrný, aby im pri hrách nijako neublížil. Prechádzal sal lesom a na chrbte niesol niekoľko malých zvierat a vtákov. Bol veľmi šťastný, že získal milujúcu spoločnosť nových priateľov. 

Biblia nás učí: „Priateľ preukazuje lásku v každom čase, v čase súženia sa z neho rodí brat.“ (Príslovia 17,17) Priateľstvo zvyšuje šťastie a zmierňuje nešťastie tým, že zdvojnásobuje naše radosti a rozdeľuje smútok. Skutočný priateľ je ten, kto vstúpi, keď všetci odídu. Hovorí sa, že existujú dva druhy ľudí. Jedni pri vstupe rozžiaria miestnosť. Iní rozjasňujú miestnosť vtedy, keď odchádzajú. Porozmýšľaj, do ktorej skupiny patríš?

Priateľ je niekto, kto rozumie tvojej minulosti, verí v tvoju budúcnosť a prijíma ťa takého, aký si.

Pane Ježišu, nie je nič krajšie ako priateľstvo s Tebou. Ty si povedal: Vy ste moji priatelia, ak konáte čo vám prikazujem. Ja vrúcne túžim po priateľstve s Tebou. S dôverou v Tvoju nekonečnú dobrotu a zmilovanie hľadám u Teba útočište v každej svojej núdzi. Prosím, pretváraj moje srdce, nech som Tvojim obrazom, aby Tvoja láska vo mne mohla meniť svet, ktorý veľmi potrebuje Tvoje priateľstvo. V mene Ježiš. Amen.