Sláva neba

25.01.2022 20:47

Usudzujem totiž, že utrpenia terajšieho času sa nedajú ani porovnať s budúcou slávou, ktorá sa má na nás zjaviť.“ (Rimanom 8,18)

Malé dievčatko dostalo od svojej milujúcej matky krásnu hodvábnu vreckovku. Bol to jej najcennejší majetok a nosila ho všade so sebou. Jedného dňa pri upratovaní stola sa prevrátila fľaštička s atramentom a atrament sa rozlial na stôl na ktorom bola položená vreckovka. Trochu atramentu kvaplo aj na vreckovku a urobilo na nej škaredú škvrnu. Keď uvidelo dievčatko ako bol tento jej najvzácnejší  poklad zničený atramentom, nechala vreckovku na stole a s plačom utekala preč.

Na návšteve ich rodiny bol uznávaný umelec. Videl zafarbenú vreckovku a smutné plačúce dievčatko. Vzal vreckovku a opatrne na ňu namaľoval obraz jemného kvetu, ktorý do výslednej figúry umne zakomponoval všetky atramentové škvrny. Potom ukázal vreckovku smutnému dievčaťu. Keď uvidela krásnu postavu kvetu, ktorá sa vyvinula zo škaredej atramentovej škvrny, od radosti vyskočila a hrdo ju držala vysoko. Umelec ju utešoval a skonštatoval, že by sme sa nemali cítiť deprimovaní, keď čelíme zlyhaniam alebo zjavným stratám. Musíme sa pokúsiť premeniť naše zlyhania na príležitosti, aby sme dosiahli víťazstvo. Neúspech by mal byť odrazovým mostíkom k dosiahnutiu konečného úspechu.

Aký vplyv má očakávanie zasľúbenej slávy na teba? Zmenilo v tebe tvoj postoj k utrpeniu? Celým Písmom sa tiahne chýr o nádeji, o dni keď už nebude bolesti ani utrpenia. Toto je tá neuveriteľná sláva, ktorú Boh pripravil tým, ktorí Ho milujú: „Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo a čo ani do ľudského srdca nevstúpilo, to pripravil Boh tým, čo ho milujú.“ (1.Korinťanom 2,9)  A to nie preto, že by sme boli verní, nie preto, že by sme si to zaslúžili, ale preto, že sme stali dedičmi Božími a Kristovými spoludedičmi. Keď chceš byť podobný Kristovi v Jeho sláve, musíš sa Mu prispôsobiť v Jeho ponížení. On sa ponížil a trpel, keď sa pripodobníš Ježišovi budeš aj ty trpieť. Ale nech bude tvoje utrpenie akokoľvek veľké alebo dlhotrvajúce, si povzbudený, aby si ho znášal s trpezlivosťou apoštola: „Utrpenia terajšieho času sa nedajú ani porovnať s budúcou slávou, ktorá sa má na nás zjaviť.“ (Rimanom 8,18)  Veriacemu nie je dané len privilégium trpieť s Ním teraz, ale aj mať účasť na Jeho sláve, ktorá príde potom. Preto môžeš znášať utrpenie a dokonca v ňom zvíťaziť, pretože vidíš slávu, ktorá má potom všetkom nasledovať.

Kto sa vyhýba krížu, nebude nosiť korunu.

Pane, veľmi Ti ďakujem za nezaslúženú milosť, aj za prísľub slávy, ktorú môžem vo viere v Teba  očakávať. Pomôž mi znášať utrpenie s radosťou,  pre nádej, ktorú si mi dal v Ježišovi Kristovi. Amen.