Viera a tolerancia

12.10.2015 20:14

„Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“ (Ján 8,31-32)

 

V našej dobe „tolerancie“ a „pluralizmu“ je relativizmus zobrazovaný ako najlepšia vlastnosť. Každá filozofia, myšlienka a systém viery má rovnakú váhu, tvrdí relativista, a preto si zaslúžia rovnaký rešpekt. Tí, ktorí sú naklonení k jedinej viere v Trojjediného Boha, sú posudzovaní ako tí, čo sú malicherní, neosvietení alebo dokonca fanatickí. 

Ako kresťania si však položme otázku – voči čomu a ako máme byť tolerantní?

Pán Ježiš povedal: „Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa.“ (Ján 14,6). Kresťan neprijal Pravdu ako ideu, ale ako Osobu. Toto uznanie Pravdy oddeľuje kresťanov od dnešnej  „takzvanej otvorenej“ doby.

Kresťan verejne uznal, že Ježiš vstal z mŕtvych (Rímskym 10,9-10). Ak skutočne verí vo vzkriesenie, tak ako by mohol byť „otvorený“ tvrdeniu neveriaceho človeka, že Ježiš nikdy nevstal z mŕtvych. Pre kresťana by odmietnutie jasného učenia Božieho Slova bolo v podstate zradením Boha. 

Kresťan má mať toleranciu k slabosti ľudskej osoby, ale nikdy nie toleranciu voči nepravde. Jednou vecou je s niečím nesúhlasiť; no je celkom inou vecou je znevážiť osobu. Mali by sme sa pevne pridŕžať Pravdy a zároveň preukazovať súcit tým, ktorí ju spochybňujú.

Apoštol Peter píše: „Každému, kto by vás bral na zodpovednosť pre vašu nádej, buďte stále pripravení vydať počet, pravda, v tichosti a s bázňou.“ (1.Petra 3,15-16).

Z rôznych strán dnes počuť, že najdôležitejšia je úprimnosť viery, ktorá vedie k pozitívnej zmene vyznávačov akéhokoľvek náboženstva. Toleranciu ale nesmieme zamieňať za nedôslednosť voči pravde.

Kresťanská viera je vo svojej najhlbšej podstate vyznaním osoby Ježiša Krista. Od kresťanov sa dnes očakáva jasné a rozhodné svedectvo, a to aj v protiklade k prevládajúcemu duchu doby. Máme tolerovať, že náš blížny ide do zatratenia? Cieľom kresťana nie je veriť úprimne v čokoľvek, ale veriť v pravdu. Tolerovať znamená nechávať ľudí v ich chybách.  

 

Pane Ježišu, Ty si povedal: „Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“ Daj, aby sme ostali verný Tvojmu slove a nerobili kompromisy so svetom. Aby sme vždy boli pripravený vydať počet. Amen