Učme sa pokore

23.10.2019 13:14

Boh sa pyšným protiví a poníženým dáva milosť. (1.Petra 5,5)

 

Jedna arabská karmelitánka mala mystické zážitky s peklom a nebom. Vo svojich spomienkach napísala, že v pekle nevidela žiadnu pokoru a v nebi zase žiadnu pýchu.

V nebi skutočne nemôže byť žiadna pýcha, lebo pýcha je nepriateľom lásky. Pýcha nám bráni uznať si svoju obmedzenosť i hranice. Pyšný človek vyhlasuje, som viac ako Ty. Žije v ustavičnom súperení s druhými, porovnáva sa. Je zhovievavý k svojim chybám, ale k chybám iných je veľmi kritický, na seba neznesie kritiku i najmenšie protivenstvá pociťuje ako krivdy, poranenia - je namyslený, hnevlivý, lakomý, závistlivý, sebecký, zašomraný, pomstychtivý, unáša ho zmyselnosť, sebazapieranie sa mu protiví. Žije v duchovnej nude, nikdy neotvorí svoje srdce dokorán. Nevie milovať jednoduchých ľudí, od ktorých nič nedostane, nezíska.

Opakom pýchy je pokora. Pán Ježiš, keď sa učeníci hádali, ktorý z nich je najväčší, im začal umývať nohy. Ten ktorý mal právo na to, aby sa Mu všetci klaňali a slúžili Mu, slúžil iným. Apoštol Pavol v liste Filipanom píše: „Nerobte nič z nevraživosti ani pre márnu slávu, ale v pokore pokladajte jeden druhého za vyššieho. Nech nik nehľadí iba na svoje vlastné záujmy, ale aj na záujmy iných.“ (Filipanom 2,3-4)   Ďalej pokračuje, že máme zmýšľať ako Ježiš Kristus, ktorý sa zriekol svojej božskej prirodzenosti, zriekol sa sám seba a vzal si prirodzenosť sluhu, uponížil sa a stal sa poslušným až po smrť na kríži a preto Ho Boh nad všetko povýšil. (Filipanom 2,5-11)

Cesta pokory nie je ľahká a sami ju iba veľmi ťažko nájdeme. Máme však toho najlepšieho učiteľa, ktorý je zosobnením lásky a pokory a ten nás dnes vyzýva: „...učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný  srdcom, a nájdete odpočinutie svojim dušiam;“ (Matúš 11,29)

 

Pane Ježišu, chceme sa učiť od Teba láske a pokore, aby sme našli pokoj v našich dušiach. Premieňaj nás svojou láskou a nauč nás milovať a vidieť iných väčších od seba. Pomôž nám zriecť sa samých seba a robiť dobré skutky v Tvojom mene, aby bol v nich Boh Otec oslávený. Amen