Úplne sa odovzdaj Bohu!

09.09.2019 10:44

Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa a pre evanjelium, zachráni si ho. (Marek 8,35)

 

Viera v Ježiša zahrňuje osobné odhodlanie nasledovať  Ho, dodržiavať Jeho učenie a byť tam, kde je On. To znamená vždy a stále byť s Bohom, žiť s Bohom a pre Boha. Inými slovami, Ježiš nás učí plniť nie svoju vôľu, ale vôľu Božiu. A k tomu patrí aj sebazaprenie a nesenie vlastného kríža. Nič na tomto svete nie je také drahocenné, aby sa ho nasledovník Krista nezriekol.

Evanjelium poukazuje na rozhodnutie človeka medzi Bohom a ostatným. Boh má mať prvé miesto. Učenie Ježiša má byť prijímané záväzne. Kto sa rozhodne pre Ježiša, musí sa vyrovnať s tým, že sa odcudzí mnohým ľuďom, možno aj príbuzným. Kto plní vôľu Božiu, nie je nijakým fanatikom, ale nemal by sa oddávať svetským zábavám, filozofiám, úspechom, hodnotám a cieľom. Naopak, na prvom mieste by mal mať veci duchovné a nie pozemské. Spoznáva šťastie, ktoré mu môže dať jedine Ježiš.

Strata kvôli niekomu inému nikdy nie je stratou. Strácanie pre Boha je tým najistejším prostriedkom, aby sme už tu žili život naplnený, život, ktorý prináša ovocie. Ježišove slová dávajú zmysel života, sú „duch a život“, robia život zmysluplný, sú nádejou, prinášajú svetlo a slnko. 

 

Pane Ježišu, vieme, že strata s Tebou a pre Teba nikdy nie je stratou, ale cestou, ktorá nás privedie do Božieho kráľovstva. Amen