Vezmi, čítaj; vezmi, čítaj!

28.09.2019 22:56

Židom, ktorí mu uverili, Ježiš povedal: „Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi,  poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“ (Ján 8,31-32)

 

Ježiš adresuje slová Židom, ktorí mu uverili. Ale vidíme tu, že nestačí len uveriť, ale potrebné je  ostať v jeho slove. Výsledkom prijatia Ježišovho slova do nášho života je poznanie pravdy, ktorá nás privádza k slobode. Ostať v jeho slove znamená osvojiť si ho, prijať ho do svojho života, a tak posilňovať svoju vieru v neho. Ak si chceme niečo dokonale osvojiť, musíme sa s tým deň čo deň stretávať, deň čo deň sa ním zaoberať, rozmýšľať nad ním, aby postupne vnikalo do nás. Tak sa nám podarí ostať v Ježišovom slove a potom spoznáme pravdu a pravda nás vyslobodí a my prestaneme byť otrokmi hriechu.

Ježiš hovorí slová, v  ktorých  ponúka  každému  človeku  záchranu. Z  každého  evanjelia  odznievajú  veľké slová nádeje.  Ježiš nám  hovorí o  príchode  Božieho  kráľovstva  a o  ponuke  určenej  pre všetkých, žiť v tomto kráľovstve na večné veky. A zároveň vysvetľuje prečo je Boh tak nesmierne  veľkorysý.  Je  taký  preto,  lebo  nás  miluje. Miluje nás nepochopiteľnou  láskou, a dáva každému človeku  možnosť uniknúť večnému zatrateniu.  Nájsť pravé  slová,  ktoré  by  túto  lásku  vystihli  je  nemožné.  Môžeme to pochopiť iba  ak sa oddáme tejto Božej láske. Keď si uvedomíme veľkosť Božej lásky a hodnotu Božieho daru. Keď prijmeme Jeho pozvanie, potom nemôžeme konať inak ako vzdávať Bohu chválu a vďaku. Boh  každého  jedného  z  nás  prostredníctvom  Ježišovho vykupiteľského  diela  zachránil. Táto  správa  je  najdôležitejším  oznamom  v  ľudských dejinách. Preto neváhajme a prijmime  ju. Nech je  trvalou súčasťou nášho života.

„Ostaňte v mojom slove“, znejú slová z Ježišových úst. Ako? Svätý Augustín odpovedá: „Vezmi, čítaj; vezmi, čítaj!“

 

Ježišu Kriste, Ty si naše svetlo, pravda a istota. Ty si cesta, ktorá vedie k Otcovi; pravda, ktorá sa nikdy nemýli. Privádzaš nás k prameňom života a spásy. Daj nám odvahu žiť v Tvojej láske, nech počujeme Tvoj hlas a nasledujeme Ťa na všetkých cestách. Amen