Vieš, čo je koreňom všetkého zla?

29.10.2021 10:59

„Bezbožne získané poklady neprinášajú úžitok, spravodlivosť však vyslobodzuje zo smrti.“ (Príslovia 10,2)

India je veľká krajina v ktorej žije aj veľa jedovatých hadov. Každoročne tam zomrie na uštipnutie hadom približne 50 000 ľudí. Hoci je už v nemocniciach dostupné sérum, obete uhryznutia je možné zachrániť iba vtedy, ak sú rýchlo prevezené do nemocnice.  V jednej dedine stúpil na jedovatého hada človek a had ho uhryzol. Roľník veľmi hlasno plakal a tak k nemu rýchlo pribehli ostatní dedinčania. Zbadali hada, ktorý sa pomaly plazil preč. Začali ho byť palicami a keď si už mysleli, že je had mŕtvy vložili ho do aktovky, ktorú mal pri sebe jeden z nich. Chceli tak lekárom uľahčiť, aby podľa druhu hada vedeli, aké sérum majú ranenému podať. Po príchode do nemocnice bol pacient prevezený do miestnosti pre zranených. Aktovka s hadom bola umiestnená pri dverách. Lekár informoval, že si na hada pozrie a urobí nevyhnutné kroky, aby zachránil raneného človeka. Vonku sa horlivo rozoberala táto tragická udalosť, čo využil zlodej, ktorý sa pohyboval po nemocnici. Keď si ho nikto nevšímal, zobral aktovku s hadom, lebo si myslel, že tam nájde niečo cenné. Skryl sa na osamelom mieste, otvoril aktovku, ale zranený had sa medzitým prebral a zahryzol sa mu do ruky. Zlodej hlasno kričal, ale nikto ho nepočul. Doplatil životom na svoju chamtivosť.

Šalamún nám vo svojej múdrosti hovorí: „Bezbožne získané poklady neprinášajú úžitok, spravodlivosť však vyslobodzuje zo smrti... Také sú chodníky každého, kto baží po zisku: príde o život.“ (Príslovia 10,2; 1,19) Aj apoštol Pavol nás varuje: „Veď koreňom všetkého zla je láska k peniazom. Z túžby po nich niektorí zblúdili z cesty viery a spôsobili si mnoho bolestí.“ (1.Timotejovi 6,10) Mrháš svojim časom, zdravím a energiou na hromadenie bohatstva? Ver,  peniaze ti môžu priniesť potešenie, ale nie šťastie; posteľ, ale nie dobrý spánok; knihy, ale nie rozum; auto, ale nie bezpečnosť; spoločníkov, ale nie priateľov; vzdelanie, ale nie múdrosť;  jedlo, ale nie chuť do jedla; dom, ale nie domov;  lieky, ale nie zdravie; ozdoby, ale nie krásu; husle, ale nie hudbu. Peniaze sú ako morská voda; čím viac ju piješ, tým si smädnejší. Písmo ťa varuje, že nemôžeš slúžiť Bohu i mamone: „Nikto nemôže slúžiť dvom pánom. Buď jedného bude nenávidieť a druhého milovať, alebo jedného sa bude pridŕžať a druhým pohrdne.“ (Matúš 6,24)

Chceš šťastne žiť?  Zhromažďuj si poklady v nebi, kde ich nezožiera ani hrdza, ani moľ, a kde zlodeji nevnikajú a nekradnú.“ (Matúš 6,20)

Drahý Bože, v Tvojom Slove je napísané, že nemôžeme slúžiť dvom Pánom, lebo jedného budeme milovať a druhého nenávidieť. Tvojim hlavným príkazom  je, aby sme Ťa milovali celým svojim srdcom, mysľou, dušou a celej svojej sily. Daj nám múdrosť rozpoznať všetky úklady diabla, ktorý sa nás snaží peniazmi a bohatstvom odlákať od Teba. Amen.