Zachovávaš vernosť Bohu?

04.09.2021 15:28

„Dal som sľub Hospodinovi a nemôžem ho zrušiť.“ (Sudcov 11, 35)

Škót Eric Liddell  bol vynikajúcim bežcom a stal sa misionárom, lebo nadovšetko miloval Boha. V športe dosiahol úplný vrchol na olympiáde v Paríži, ale nie v disciplíne, v ktorej to od neho všetci očakávali. Usilovne sa pripravoval na túto olympiádu a veľmi tam túžil získať zlato v behu na sto metrov. Celý športový svet predpokladal, že tieto preteky vyhrá, lebo bol najväčším favoritom. Počas hier sa však dozvedel, že závod na sto metrov sa pobeží v nedeľu. To pre neho, ako hlbokého veriaceho kresťana predstavovalo veľký problém. Odstúpil preto z pretekov, čím ohromil svojich fanúšikov. Tí, ktorí ho v minulosti oslavovali, ho zrazu nazývali bláznom. V Škótsku ho dokonca za toto rozhodnutie označili za zradcu. Bol pod obrovským tlakom, aby zmenil názor, ale on ostal neoblomný. Na druhý deň boli naplánované preteky na štyristo metrov, kde vypadol jeden pretekár a Liddell dostal príležitosť zaplniť medzeru po ňom. Trať bola štyrikrát dlhšia ako tá, no ktorú sa pripravoval. Napriek tomu prebehol cieľovou páskou ako prvý a vytvoril nový rekord. Vďaka svojmu nekompromisnému postoju vo viere získal olympijské zlato a jeho príbeh sa stal námetom oscarového filmu „Ohnivé vozy“.

Rok po olympiáde Erik Liddell odišiel za svojim otcom do Číny, aby tam spolu s ním vykonával misijnú prácu.  V roku 1943 boli všetci cudzinci internovaní v zajateckom tábore Tientin, v ktorom boli neľudské podmienky. Eric Liddell tam bol svetlom uprostred tmy a svojim prístupom a vierou vlieval nádej všetkým, ktorí tam trpeli. V roku 1945 ťažko ochorel. Mal nádor na mozgu a bol prijatý do nemocnice, kde krátko nato vo veku 46 rokov zomrel. Ostal Bohu verný v čase slávy, aj v čase utrpenia. Podobne ako Jefte, aj on svoj sľub, ktorý dal Bohu dodržal. (Sudcov 11, 35)

Stoj pevne za svojím presvedčením a Boh ťa povýši!

Drahý Bože, tých, ktorí  očakávajú Teba a Tvojej cesty sa pridŕžajú povýšiš za dedičov zeme. Pomôž aj nám zotrvať pevne na Tvojom slove, aby naša viera bola potvrdená skutkami, v ktorých budeš Ty oslávený. Amen.