Zažil si už skúšky viery?

18.09.2021 22:49

„Boh je však verný. On nedopustí, aby ste boli skúšaní nad svoje sily.“ (1. Korinťanom 10, 13)

Asi niet na svete človeka, ktorý by vo svojom živote nezažil chvíle súženia. Sú to okamžiky, v ktorých sa  nám zdá, že už niet na svete nikoho, kto by nám dokázal  pomôcť. Rozmýšľal si niekedy nad tým k čomu sú také skúšky dobré? V takýchto skúškach sa preskúšava a dokazuje naša viera. Od nej záleží u koho hľadáš svoju pomoc, na koho sa obraciaš.  

Satanovi nikdy nie je dovolené blokovať našu cestu, bez toho, aby Božia prozreteľnosť urobila cestu cez prekážku. Boh niekedy naruší svoje inak nedobytné opevnenie, za ktorým sme v bezpečí, aby mohla byť preskúšaná naša viera. Ak sa spravodlivá duša dostane do ťažkostí a problémov, môže si byť istá, že tak ako nastala cesta dovnútra, rovnako existuje aj cesta von. Človek, ktorý vloží svoju dôveru do Božích rúk si môže úplne istý, že skúška nikdy nebude nad silu, ktorú mu dal Boh, aby ju niesol.

Žalmista Dávid volal v ťažkých chvíľach na Boha: „Nebuď ďaleko odo mňa...niet toho, kto by pomohol.“ (Žalm 22,12) Na koho sa obraciaš v  skúškach viery ty? Obrať svoj zrak k Bohu, lebo náš Boh je verný a nedopustí, aby sme boli skúšaní nad svoje sily. Nesústreďuj pozornosť na svoje ťažkosti, ale uver Božím slovám: „Áno, urobím cestu na púšti a rieky na pustatine.“ (Izaiáš 43,19)  A s vierou prijmi Jeho riešenie.

Tak ako intenzívny oheň, ktorý mení železo na oceľ, ak my zotrváme verní počas skúšok ohňom našej viery, objaví sa duchovné zdokonalenie a naša duchovná sila narastá.

Drahý Bože, v Tvojom slove je napísané, že skúšky našej viery spôsobia vytrvalosť. Daj nám silu, aby sme dokázali obstáť v  týchto skúškach. Nech sa v nich upevní naša viera a nech nás každé víťazstvo v skúškach vedie k vďake a chvále Teba, ktorý si nad všetkým. Amen.