Žiarlivosť, závisť, chamtivosť...

14.10.2021 20:54

„Pokojné srdce dodá telu život, no žiarlivosť je nákazou v kostiach.“ (Príslovia 14,30)

Dievča bývalo spolu s rodičmi a staršou sestrou v domčeku neďaleko lesa. Každý deň chodila do potoka po vodu a nosila ju v džbáne domov. Keď sa raz vracala s vodou, po ceste si všimla starý strom na ktorom bolo od horúčavy veľa zvädnutých listov, aj suchých konárov. Prišlo jej stromu ľúto. Jeho zvädnuté korene boli obnažené a vyzerali ako keby prosili o kvapku vody. Dievča malo veľmi milú a súcitnú povahu a zmocnila sa ho ľútosť nad umierajúcim stromom. S láskou liala vodu zo džbánu na korene vädnúceho stromu. Keď pozerala ako voda pomaličky steká ku koreňom, zrazu si všimla ako sa pri jednom odhalenom korení niečo blyští. Bolo to šperkovnica, ktorú so zvedavosťou zdvihla a pomocou palice otvorila. Boli v nej zlaté mince, šperky a krásne ozdoby. S potešením ju odniesla domov a jej rodičia boli radi, že získali takýto cenný poklad. Povedali jej, že je to Boží dar - odmena za láskavosť, ktorú prejavila umierajúcemu stromu. Jej staršia sestra jej veľmi závidela a aj ona chcela vlastniť podobný poklad. Rozbehla sa k stromu. V ruke mala palicu, ktorú  šialene strkala do každej diery pod stromom. Zrazu  z jednej diery vyliezol jedovatý had, ktorý ju uštipol a ona potom zomrela. Zabila ju vlastná žiarlivosť, závisť a chamtivosť.

Žiarlivosť, závisť a chamtivosť sú vážne hriechy. Niektorí anjeli začali závidieť Bohu a boli uvrhnutí do pekla (Zjavenia 12,7-9). Kain žiarlil na svojho mladšieho brata Ábela a zabil ho (Genesis 4,8). Jozefovi závideli jeho bratia, keď im rozprával svoje sny a predali ho do otroctva. (Genezis 37,11) Židovskí náboženskí vodcovia žiarlili na Ježiša a plánovali ako Ho zabiť, až Ho nakoniec ukrižovali (Matúš 26,3-4; Marek 25,10). Biblia nás napomína:

 „Zhoďte teda zo seba všetku zlobu i všetku faloš a pokrytectvo, závisť a všetky ohovárania  a ako práve narodené deti túžte po čistom duchovnom mlieku, aby ste od neho rástli na spásu,...“ (1.Petra  2, 1-2)

Pane Ježišu, Ty si povedal: „Učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom, a nájdete odpočinutie pre svoje duše.“ Prosíme, uč nás pokore podľa Svojho srdca. Očisťuj nás od márnych túžob, žiarlivosti, závisti a chamtivosti. Pomôž nám prijímať od Teba čisté duchovné mlieko, aby sme rástli pre spásu. Amen.